Ybl Café – Budai Kreatív Ház

mozaik3.2

Annyira régen írom már ezeket a beszámolóimat, hogy bizony vannak közöttük olyanok, amelyek fölött már elszállt az idő, s kordokumentummá váltak.
Ez történt Ybl egykori vízházával is, amelyről még 2013-ban ezt a bejegyzést írtam:

….A XIX. század második felében egyre több panasz merült fel a vízellátással kapcsolatban. El-elapadtak a híres svábhegyi “kristályvizű” források, mely egyrészt a szőlőtelepítéseknek, másrészt a Svábhegy fellendült népszerűsége következtében beindult villa építéseknek volt a következménye.

Jókai agóra, Párkányi Raab Péter DSCF5414Jókai így összegzi ezt, a már korábban is citált írásában: “A Svábhegy aztán azzal állt rajtuk bosszút, hogy mikor bort akartak belőle facsarni, a vizet is megtagadta tőlük. Az őserdők kiirtásával elapadtak a források, s míg azelőtt a király kútja Budavárát is ellátta friss ivóvízzel, most a svábhegyi lakosoknak a Dunárul kellett fölhordatni szekérrel az ivóvizet. Ez volt a Svábhegy pusztulása.”

A Svábhegyről jövő vízellátás ingadozásait megpróbálták hát a Duna vizével kiegyenlíteni. 1855-ben Ybl Miklós tervei alapján Hofbauer János városi kútmester építette át a Fő utcai vízművet gőzüzeműre, ám ennek vize – amely időnként zavaros, néha bűzös volt – nem vetekedhetett a forrásvízzel.

Ybl vízmű gépház P1100559

A különálló budai vízrendszer utolsó modernizálását a palota vízművén végezték 1874-1879 között. Ez Ybl Miklós ragyogó tervei szerint kapta meg új ruháját, amelyet mi Várkert Kioszk-ként ismerünk, s amelyben oly mesterien rejtette el a gépházat, hogy ha nem tudnánk, eszünkbe nem jutna, hogy a gyönyörű csipkés torony nem más, mint a gőzgép kéménye.

Lyka palota, Ybl kioaszk, Várbazár 1902

Minthogy újabban megint kedvtelve olvasgatom a Pestről – Budapestre megérkezett Porzó, azaz Ágai Adolf városábrázolásait, ehhez is vannak illeszkedő sorai:

Oh, vajha ez a hellén lelkű építő-művész, Ybl Miklós, valóra kelthette volna nagy álmát, melyben egy csudásan fönséges alkotás gondolata fogamzott meg. De ezt el nem viselhette volna Bécs.
Mint a nagy gót s bizancz templomok egyes kiszögellésein a régi mesterek apró tréfákat eresztettek meg, Ybl is a rengeteg épülettömegbe tartozó vízemelő-gép kürtőjén is megeresztette tréfálkozó kedvét: az aranyhímes kürtőbe ablakokat nyitott. Ki-kidugva gomolyos fejét, nézzen szét még egyszer az a füst az ablakon, mielőtt szétfoszlik a levegőben.

Ybl vízmű gépház P1100560

Árkádos csarnokába tervezett kávéház helyén ma a Várkert Palota kiírás sejtet hasonló rendeltetést – bár nem vagyok meggyőződve róla, hogy nem-e ugyanolyan halott ma, mint az egyszervolt Ybl teremtette gyönyörű Várkert-bazár, csak szerencsére, már szépen felújított, karbantartott módon.

vízmű - vizes séta 2011.08.05 052

Ybl - Várkert kioszk P1100563

Ybl- Várkert kioszk P1100566

Ybl - Várkert kioszk P1100564

Ybl - Várkert kioszk P1100565S még egy kicsit elidőzve Ágaival Ybl-nél, a nevét viselő térnél, így pengeti lantját:

A hosszúkás tér közepe-táján áll szobra annak a kedves mesternek, ki e vidéket alkotá. Ő koronázta meg a várhegy tetejét a király palotájával, vonta virágba a komor bástyákat, csiszolta fényesre azt a nyersnek maradt gyémántot, a kerti házikót, nézve …a lenn zajló folyam hullámverését, a magasba törekedő zenét s ami ennél is édesebb: gyermekek sikongását — azt a nagy szimfóniát, melynek élet a neve.

Várkert kioszk P1100573

Azóta a gyönyörűen felújított Várkert Bazár már megnyitotta kapuit, s 2014 augusztusa óta kínálja tereit a nagyközönség színvonalas szórakoztatásához, koncerteknek, állandó- és időszaki kiállításoknak, filmvetítéseknek, rendezvényeknek helyet adva.

Legutóbb itt látta vendégül a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár az izlandi írót, Jón Kalman Stefánssont, akinek látására-hallására már fél órával a program előtt hosszú sorok kígyóztak a bejáratnál – majd a dedikációhoz.

Többször lemaradtam a Várkert Bazárban a nyári vezetésekről, aminek alapján szerettem volna ezen a helyen is egy szép áttekintést nyújtani számotokra. Így aztán maradt néhány nem tökéletes külső felvétel még az első időkből, és a képek a Déli palota I. világháborús kiállítása bejárata előtt felállított, s mindenkit megállító gigantikus honvéd szobrok (eredeti Kisfaludy Stróbl, illetőleg Orbán Antal alkotások) másolatairól.

Várkert Bazár, Déli Palota P1730423

2019. nov. 8. Déli Palota155 a

Várkert Bazár, rendezvény termek P1730431

Várkert Bazár P1730439

Ám amiért tollat ragadtam, az az öröm a felett, hogy 2013. évi aggodalmaimmal szemben az egykori Ybl vízház épülete külsőleg és belsőleg megújulva Ybl Budai Kreatív ház néven szintén már egy éve bejárható, s a felső szintjén kávéháznak és kiállítóteremnek, az alagsorban további kiállító termeknek adva otthont.

A napokban baráti körünknek igazán kellemes helyszínt biztosított, s azon túl, hogy a kávézó eleganciája kívánni valót nem hagyott maga után, a hozzá társuló vendéglátás – ami sajnos kevésbé szokott a helyszínnel összhangban lenni – illeszkedően figyelmes és kedves. Reméljük ez hosszú távon is így marad, s mindig jó lesz ide betérni. Az aranygaluskájuk pedig felejthetetlenül finom.

2019. nov. 8. Ybl Cafe 161 b

2019. nov. 8. Ybl Cafe 193

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Magyarország, Városnézés
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.