Genf a shopping city

Tehát itt állunk a genfi bevásárló paradicsom fő csapásán, amely alapvetően a tóparttal párhuzamosan futó két hosszú utca, a Rue du Rhône  és a több néven szereplő, de lényegében Rue de la Confédérationtól – a Rue de Rive-ig a villamos vonallal ellátott, egybefüggő szakaszt adó utcák által közrefogott terület.

Genf, Vieille-Ville, Rues Basses tkp, s

A világmárkák és luxus találkozója ez itt, de természetesen mindenki megtalálja a pénztárcájára szabott árut a számtalan butikban és áruházban, divat- és ékszer-, s kiemelkedő számú óra szaküzletben. S nem maradunk üres kézzel akkor sem, ha éppen a világhírű svájci csokit tettük fel bevásárló listánkra, hiszen ebből is fellelhetjük valamennyi jó nevű gyártó, s számtalan kisebb manufaktúra édes gyönyörökre csábító termékét is.
S közben óhatatlanul belecsúszunk egy kis karácsonyi hangulatba is.

Halle de Rive P1350573

A két főútvonal között 3 tér osztja a teret, melyek egykor mind egy-egy kikötőhöz csatlakoztak, s a kis tereken áruraktárok sorakoztak.

Genf gazdaságának már 1260-tól legfontosabb mozgatója a vásárai voltak, melyeket évi négyszer tartottak, s amely egész Európából idevonzotta a kereskedőket, bankárokat, speditőröket. Kiemelkedő szerepe volt ebben a város vámmentes zóna “Zones franches” státuszának. Genf kikötőin keresztül jelentős áruszállítások folytak, a tranzitárut is az itteni konszignációs raktárakba tárolták be a kereskedők, jelentős bevételt biztosítva ezzel a városnak. Miközben a város úgyszólván mindenben importra szorult, export terméke még sokáig nem volt.
A lakosság napi szükségleteit, alapvető élelmiszerekkel való ellátását a város különböző pontjain, és a kikötőknél tartott vásárokon biztosították. Furcsa módon semmiféle árutermelő tevékenység itt nem alakult ki, nem jegyez a középkori krónika céheket sem, a felmerülő helyi igényeket a város kézművesei elégítették ki. (Szabók, cipészek, textilfestők és -szövők, bőráru készítők, kalapgyártók, ácsok, ólomöntők, fazekasok stb. tevékenykedtek – az élelmiszer ellátásban mészárosok, hentesek, molnárok, cukrászok, szakácsok, halászok szorgoskodtak.)

Kálvin idején az első exportra termelő ág a nyomdaipar lett, mely értelem szerűen vallásos témájú műveket, Kálvin új keresztény vallás rendszerét megalkotó írásait bocsátotta útjára, bibliákat készített. Ezt az Itáliából beszivárgó selyem szövés követi a 16. század végén. Azonban igazi lendületet a kézműves iparnak majd csak a hugenották betelepedése ad, s ekkor teremtődik meg a nagy hírű svájci óragyártás alapja. (Constantin Vacheron 1755, Patek Philippe 1839, Audemars Piguet 1875 stb.)

Az óragyártás sem véletlenül nőtt itt nagyra. Hiszen Kálvin puritán (s szigorú) előírásai mérsékletre, a pazarló luxus kerülésére intettek, úgy az étkezésben, mint a használati tárgyak tekintetében. Ékszer viselés, hivalkodó öltözékek, mind tilalmi listán szerepeltek, de még a lakberendezésre is kiterjedt a figyelem, pl. a tükrök lakáson belüli előfordulását és megengedett méretét is korlátok közé szorították. Viszont az órát, mint hasznos tárgyat elismerve, virágzásnak indulhatott az óraművesség.

A Fusterie terét ma az ott álló azonos nevű templom határozza meg, melyet az ide menekülő hugenották istentiszteleti helyéül emeltek 1714-ben. A név eredetileg az itt előzőleg honos építőanyag/fa kereskedőket, ácsokat jelölte. Napjainkban a karácsonyi vásároknak is egyik kiemelt helyszíne. E tér oldalát szegélyező épületek közötti Malbuisson passzázsban található az a zenélő óra, amit már megismertetek.

A Place du Molard különlegessége az a középkori városfalból fennmaradt torony, amely a tér tó felőli végében áll.

Genf P1700198 Tour Molard, L. Vuitton

A név a francia móló szóból ered, mivel egészen a 19. század elejéig idáig felért a tó vize, mely kereskedelmi kikötőjébe belenyúlt a hajódokk. A téren mindig élénk piaci élet folyt, nagyon sok 19. századi képen is megörökítették a tarka nyüzsgést.

Ugyanez a 2019. évi karácsonyi ünnepvárás hangulatában:

A mai Genfnek is egy különleges atmoszférájú, pulzáló tere elegáns üzleteivel, kis utcai kávéházaival és éttermi- és hotel kínálatával. A tér macskakövei közé szétszórva 1857 db világító táblácskát tettek, különböző nyelvű feliratokkal, amitől a flaszter éjszakai képe mint a csillagos ég világít.

Genf 058 Molard torony tér felőli oldala

De kétségtelenül ma is a legnagyobb látványosság az 1591-ben felépült torony, festett frízével és címerek képeivel – s az oldalán egy Genf menedékváros feliratú domborművel.

Igenám, de van valami különös ebben az emléktáblában.

Genf 20191206_132850 cr Place Molard, Cité de Refuge

Vagyis inkább valaki. Merthogy Lenint gondolta (1920. évben) ábrázolni a dombormű készítője, a menekültek megtestesítőjeként. Lenin 3 éves, szibériai börtönben eltöltött fogsága után érkezett Genfbe, s kért politikai menedékjogot. Hosszú időszakokat töltött Genfben, különösen 1903 – 1905 és 1907 – 1908 közötti években. Itt született meg fejében a forradalmi párt gondolata.

És itt persze el lehetne azon vitatkozni – ahogy sokan meg is teszik – hogy miért pont Lenint tették a sok ezer menekült szimbólumává, akiket Genf az évszázadok alatt befogadott? Hiszen lehetett volna választani, számos, más híresség, kiváló szellem közül is.

Én mondjuk ebben látok valami nagyvonalú, kozmopolita szellemet. Nálunk már rég szétverték volna ezt a táblát, de itt nem változtatnak, hiszen ténylegesen múltjuk egy darabja. Én mondjuk ugyanígy meghökkentem Capri egyik szép kilátású helyén posztamensen álló Lenin fej láttán. Párizs, London, Berlin nyugodtan együtt tud élni Marxról elnevezett utcáival, hiszen ők a filozófust látják benne, nem az elméletéből később kialakított torz politikai képződményeket.
Ennél is megdöbbentőbb felfedezésem Japán kapcsán a térképeken (buddhista templomot jelölő) és pl. a buddha szobrok nagylábujján megjelenő swastika (manji) jel. Tekintettel arra, hogy ez egy több, mint kétezer éves szimbóluma a buddhizmusnak (és hinduizmusnak is), és alapvető jelentése jóléti és szerencsét hozó üzenet, a japánok még tavaly is visszautasították a nyugati turisták felháborodott kirohanásait ezt látván. Üzenték, tanulja meg a nyugat, hogy ez az ő (buddhista) ősi kultúrájuk jele, nem pedig az, amire a 20. században a nácik visszaélése nyomán a mi kontinensünkön bárki asszociál.
Én magam abban maradtam ezt olvasva, hogy európai lelkemmel változatlanul megborzongok, ha ezt a jelet látom, de bárhol a világon buddhista környezetben tudom már helyén kezelni a szimbólumot. (De: legutóbbi hír, hogy az olimpiára készülve, Japán kicserélte a térképeken alkalmazott swastika jeleket pagodára.)

De térjünk vissza gyorsan békésebb, genfi vizekre 🙂 .
A harmadik terünk, a Place Longemalle, melyről lényegében már a Mont Blanc hídra látunk, ilyen tekintetben a Rues Basses utolsó szakaszát képezi.

Genf P1700155 Pl. LongemalleA tér nevének értelmezése után hosszan nyomoztam, s ennek alapján feltehetőleg egy itt álló házról, a Maison Longimaleról kapta nevét, melyet Genf püspöke 1278-ban vett meg maga, s leszármazottai kizárólagos használatára. Ma a téren álló igen elegáns szálló, a Hotel Longemalle tölt be hasonló központi szerepet, mivel a tekintetet rögtön magára vonzza.

Genf P1700164 Pl. Longemalle

A tér mögötti kikötő közvetlen közelében a középkorban vágóhidak és mészárosok telepedtek meg, nyilván ide futottak be az élőállat szállítmányok. A téren ugyanakkor gabona félék piaca működött, amely kiszolgálására 1746-ban egy méretes gabonatárolót, a La Grenette-t építették. Ezt majd a városfalak lebontásakor (1850-es évek) szintén elbontják, helyet teremtve egy új arculatú, modern városi architektúrának.
Ekkor alakul ki a mai Genf képe, épülnek új utcák, boulevárdok, promenádék. A bevásárló utcán is ekkor húzzák fel a korszerű lakó- és üzletházakat, amelyekbe elsőként költöznek be az addigra már világszerte ismert, igazi márkát képviselő svájci óragyártók, kínálva felső kategóriás terméküket az erre áhítozó úri közönségnek. Az egyik legkorábbi (1755) alapítású cégnek, a Vacheron Constantinnak elegáns üzlete a Longmalle-n található.

Genf P1700166 Pl. Longemalle

És ha már kellően kifáradtatok a vásárlásban javaslom, ne itt pihenjük ki magunkat, hanem sétáljunk át a térről – hátunkban a tóval – a Madeleine térre, és ott legeltessük a szemünket, akár egy kávé mellett.

Amelyhez bőven találunk helyet, pl. itt:

Genf P1700132 Egl.Madeleine körül

vagy itt:

Genf P1700133 Egl.Madeleine körülEsetleg kicsit szűkebben, de közvetlen utca-kapcsolattal:

buszról P1330420 Rive

Vagy kényelmesebben a Taverne de la Madeleine tágasabb termeiben.

Genf 20191206_130437 Eglise de la Madeleine

Ugye már sejtitek is, hogy a tér nevét ennek a templomnak köszönheti! Igen, ő Genf egyik legöregebb temploma, ebben a formájában a 15. századtól jegyzik, de már az 5. században is állt ugyanezen a helyen egy kápolna. A templomról most részleteiben nem szólnék, csupán annyit jegyeznék le, hogy ez volt a hely, ahol Szervét Mihályt felismerték és letartóztatták – s vezetett útja a máglyáig.

De ha föntről ereszkedsz alá (a St. Pierre katedrális mögül ide fut le az egyik kis átjáró), hihetetlen tető kombinációkban gyönyörködhetsz:

Genf P1700129 Egl.Madeleine körül

Genf 20191206_130441 Eglise de la Madeleine, és tetők

Lejjebb érve, vagy épp az eredeti útirányunkból megközelítve a teret, itt láthatjuk a még működőképes régi körhintát, mely kedves színfoltja a térnek.

Genf P1700138 Egl.Madeleine körül

Tömörítve pár évszázad:

Genf P1700146 - Temple de la Madeleine

És lezárásul, a fogyasztáshoz kapcsolódva, utolsó kint töltött nyaramból még egy kép, amelyen napról napra, hazafelé autózva, Georgie csak issza, csak issza azt a jóféle kávét, melynek hazája szintén itt van.

Nespresso Georgie IMG_0833 K

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: építészet, Svájc, Utazás, Városnézés
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.