2020. év elé

BUÉK 2020

Még karácsonykor úgy gondoltam, micsoda jó fordulat lesz, ha a Lénárd Sándor idézeteim közül egyet elteszek az év fordulójára, s annak kapcsán azt kívánom, hogy sikerüljön mindig első osztályon utazniuk olvasóimnak.

Az idézet így hangzik:

„Nagy eset volt, amikor megindult az Itajai folyó menti vasút! Messzi földről jöttek az emberek, hogy megcsodálják a Hamburgból jött mozdonyt. Köpte a gőzt, az egész város hallotta, hogy fütyült. Az első osztály méregdrága volt, a második olcsóbb, a harmadik igazán nem került sokba, és az is fél nap alatt érkezett oda, ahova két nap alatt jutott el kocsin az ember. Amikor aztán mindenkinek megvolt a jegye, és mindenki leült, kisült, hogy mindnyájan ugyanabban a kocsiban ülnek. Fapadok, a mozdony füstje, a kukoricaszivar bűze… meg a többi. Rázni, nagyon rázott a kocsi. Azok, akik az első osztályú jegyet váltották, tiltakoztak: »Micsoda dolog! Első osztályt fizettünk!« »Várjanak, uraim, könyörgök, várjanak« – mondta a kalauz. »Másodikat fizettünk, és itt ülünk!« – kiabáltak mások. »Várjanak, kérem« – mondta a kalauz. Közben ment a vonat kanyargós pályáján, néhol éppen hogy csak átfért a sziklák és a folyók között, néha felszuszogott egy lejtőre, legurult a másik oldalon, előbb gyorsan ment, aztán lassított. A mozdonyra nem fért sok fa. Valahol a fele úton a mozdony nagyot fütyült, aztán megállt.
Egyszerre csak ott termett a kalauz. Fűrész, fejsze, balta voltak a kezében. Fölállt egy padra: »Harmadik osztály! Előre, fát dönteni, fűrészelni, de gyorsan! Másodosztályú utasok! Legyenek szívesek fát aprítani, kérem szépen! Első osztályú urak! Szíveskedjenek a helyükön maradni!«”

Ugyanakkor elgondolkoztam, hogy milyen furcsa is ez. Az író valamikor 1950 – és 1972 között írta ezt, brazíliai tartózkodásakor. De már ma olvasva, szinte olyan, mintha nem is mondjuk 50 év, de legalább 200 eltelt volna a között a világ és napjaink valósága között. Már nem a lassan döcögő gőzmozdony adja meg életünk ritmusát, de a már-már mellettünk is elsuhanó fejlődés. Elkezdődött az 5G-s telekommunikációs rendszerek fejlesztése, ahol minden elektronikus eszköz az internethez csatlakozik. A jelenlegi szárazföldi sugárzású wi-fi és telekommunikációs rendszerek alacsony pályájú műholdakra helyezése az egész világon elérhetővé tenné a nagysebességű internet működtetését, amely már egy újabb minőségi váltást képvisel.

Vagyis a kívánságom ebben a formában nagyon is ódivatú, túlhaladott, semmi köze a jövőképhez.

Merthogy a mi emberéletünk alatt olyan tempóban fejlődött a technika, ami gyakorlatilag túlszárnyalt minden előrelátást, jóslatot. Felgyorsult világunk, mellékhatásaként állandósult a stressz. Nem is próbálnám meg összeállítani még csak annak a sorát sem, ami az én életemben újdonságként jelent meg, s egyre rövidebb idő alatt múlt ki belőle, s beköltözött a múzeumokba, mint a 20. század relikviája. Az emberi egyedfejlődés evolúcióját túlszárnyalta a műszaki revolúció.
Néha már saját gyermekeinknek is meg kell magyarázni dolgokról mit jelentettek, vagy éppen hogy is néztek ki, s közben felnőtt nem csak az ő X-nek nevezett generációja, de az Y, Z illetve Alfa  generáció is. Sokszor ezek az új generációk már ugyanúgy nem értik meg egymást sem, mint mi ezt az egyre újabb világot.

Ez a nagyon tanulságos generációs ábra még valamikor 2016. év után készült:

Generations at a glance

Én még első telefon hívásaimat utcai fülkében állva, tantusz bedobása után bonyolítottam. De nem volt az életünk elengedhetetlen része, viszont fejből tudtuk minden ismerősünk telefon számát, akik olyan szerencsések voltak, hogy rendelkeztek otthon saját készülékkel. Mai okos telefonunkat ha véletlenül itthon felejtjük, amikor például elindulunk vásárolni, vagy haladéktalanul visszafordulunk érte, vagy a nélküle eltöltött fél órát is úgy éljük meg, mintha karunkat vágták volna le. S ezeknek a telefonoknak az összes okos tudásából csak tört rész az, amit klasszikus telefon beszélgetésre használunk.
Lassan 30 éve meghalt édesapám már az én lakásomban alighanem semmit nem tudna kezelni, s a körülöttünk levő világot sem értené, ahogy már mi magunk is egyre többször éljük át az érzést, hogy lemaradtunk, ezt már nem bírjuk – s nem is akarjuk követni. Ám már ez sem marad a mi döntésünk, mivel ellenkező esetben mi is pályaszélre kerülünk, saját életünket is ellehetetlenítjük. Gondoljunk csak a lassan mindent meghódító digitális világra, s a teljes hivatalos ügyintézés átterelését erre a felületre. Ezen közben ez a fajta net alapú infrastruktúra magán viseli az akár országokat is átfogó összeomlás veszélyét is, legyen az egy erős energiájú természeti jelenség, vagy egy rosszindulatú hekker támadás.

A technika átvette felettünk az irányítást, a múltunk, történelmünk, az emberi értékek irrelevánssá válnak, minden felett győzedelmeskedik a twitter, az instagram, a facebook stb. Ezekkel a minden felületet és időt kitöltő, kevéssé tudás-alapú megnyilvánulásokkal bázisát veszítette az a hit, hogy a történelem ismerete megmenti az emberiséget ugyanazon hibák, szörnyűségek elkövetésétől. Pedig világunk most is tele van háborúkkal, elnyomással, fajgyűlölettel, vallási fanatizmussal, újkori népvándorlással, szegénységgel, éhezéssel, nyomorral. Azt mondják a Földünk egy nagy falu, s ma már minden hírről azonnal értesülünk, bárhol is történjen az. Élőben/ valós időben nézzük a TV-ben a katasztrófákat, vérengzéseket. Az az érzésünk, az erőszak hatványozott ütemben nő, már nem lehetünk biztosak abban sem, hogy szomszédunk nem éppen egy bombát barkácsol-e a fal túloldalán, vagy a visszahúzódó kamasz a lenti emeletről holnap nem ránt-e kést iskolatársaival szemben.

S ezen az év végén nem csak évet, de évtizedet is váltunk, s igazán senkinek nincs meg a kristálygömbje, ami elmondaná a jövendő évtizedet, de az bizonyos, hogy izgalmakkal is teli, nagyszabású változások elé nézünk, amik már részben körvonalazódtak, másrészt sejtelmünk sincs azokról. Ami már napjainkban látható, a fenntartható /megújuló energiák fejlesztése, s a kőolaj alapú energia-hordozókat rohamosan leváltják az elektromos és hibrid megoldások.  Az űrkutatás is ismét beerősít, s a NASA vagy a SpaceX a Marsra szálláson dolgozik.
De hogy mi lesz ennek a dekádnak a sötét lova, még rejtély. Ki hitte volna például tíz évvel ezelőtt, hogy Amerika elnöke egy Donald Trump lesz, vagy Nagybritannia a Brexittel kilép az Európai Unióból, előidézve ezzel annak esetleges felbomlását is. Az pedig újrarajzolja a kontinensen az erővonalakat is, ahol megnőhet újra a súlya pl. az orosz befolyásnak.

A globális politikában erősödőben vannak a populista irányzatok, ugyanakkor megjelentek azok a hihetetlenül tudatos ifjú politikus generációk, akik radikális szabály-változtatásokat tűztek zászlójukra. Az euróövezeti országok közötti hatalmas pénzügyi egyensúlyhiányok igen törékennyé teszik a gazdaságot. A tőzsdék elmúlt évtizedi folyamatos szárnyalása után, egyre többen jósolják egy pénzügyi válság bekövetkeztét a piacok összeomlásával, akár az évtized közepére.

A környezetünket fokozott ütemben szennyezzük, pusztítjuk – akkora már az ökológiai lábnyomunk, hogy nem kecsegtet semmi jóval. Az óceánokban műanyag szemétből hatalmas szigetek épültek, s a műanyag partikelek ott lebegnek a teljes víztömegben, valamennyi tengeri életet mérgezve, s károsítva. Klímakatasztrófák már napi jelenségek glóbuszunkon. Reményünket itt is csupán a tudományba helyezhetjük, s a komoly gondolkozású és elhivatott okos ifjúságba, akik jövőjét legközvetlenebbül érinti ez a  felelőtlen magatartás forma, amellyel tönkretettük örökségüket, a Földet.

És hol marad így a boldogság az új évből? Hiszen az emberi életnek is a legfőbb célja a boldogság meglelése.

BUÉK dec.31.

Megvan az kérem, csak más léptékkel és életkoronként más kiváltó tényezőkkel működik. Nekem a már mindennemű ambíció nélküli nyugdíjas éveimre ez a családi boldogságban, a baráti körben, s privát örömökben és szépség keresésben leledzik, melyek előtt szélesre tárom az ajtót. Igyekszem megtartani a pozitív hozzáállásomat és lelki egyensúlyomat, nehézségek esetére küzdő szellememet. Receptem a következő. Reggel a rádióban hárfa és fuvola hangjára ébredezni. Tavasszal az élet újra pezsdülésében, meggyfa virágzásban gyönyörködni. Nevetve szemmel kísérni a dongó méhet vadul kergető kiskutyát, vagy épp amikor a zuhogó esőben is számtalan kerti kör után a tuja alól kibújva erélyesen megrázza ázott s még ázó bundáját. S felenged a jég a szívedben, amikor hosszú bánat után aranyszívű gyermeked szemében újra megcsillan a fény, vagy a kisebbik felnőtt fiad napi apró gondoskodásával vesz körül, s a barátnődről érkező szomorú hír olvastán együtt érző e mailja végére bekívánkozott két szó: szeretlek nagyon. Ugyanilyen szeretet alapú a kapcsolatom kis menyemmel, amiért külön hálás vagyok a sorsnak.
És milyen szép a 70 kék léggömb a szobád plafonján, bátyád szülinapi ünnepén.

S téged, aki a konyhai diszciplínában nem vagy éppen bajnok, hihetetlen csodálattal tölt el unokatesid beszámolójában a mondat: Tegnap ilyenkor még a Wellington bélszínhez készítettem a gomba ragut és az ánizsos narancs salátához hártyáztam a narancsot, de ez nem panasz, ez élmény😄. Ugyanez az unokatestvér Balatonra néző hegyoldalban álló háza teraszán ülve így ragadtatja el magát: este kint az erkélyen, csodálatos holdfény, amely visszatükröződött a vízen és távolról hallatszó zongorajáték. Mesés színek égen és vízen. Beleborzongtam a gyönyörűségbe. 

Kicsiny dolgok, de tiszta örömök.

Feldob a videó, mely a bizonytalan léptekkel imbolygó baráti kisunoka első nagy akadályának leküzdését, az erkély küszöbének átlépését örökítette meg. Néha a véletlen találkozások okoznak nem várt örömöt, s még mindig a ritkuló, de fenntartott városnézések és utazások jelentik az ünnepet a hétköznapokban.

Fehér asztal melletti, baráti körben eltöltött idő valahogy édes ízzel telik meg, s szűkebb baráti társaságod minden tagjához kötődni külön büszkeség és feltöltődés számodra. Ebben a körben ott van a valóságos emberi nagyság, mely elvégzi felfelé két agg szülőről a lelkiismeretes gondoskodást, miközben lefelé is, a nem mindig hálás gyermekeknél rendelkezésre áll, s a problémás unoka érdekében hetente többször kiutazik az agglomerációba, s szerintem csodákat művel. Saját maga képzésére nyelv és rajz-tanfolyamokat látogat, hétvégén ha nincs más dolga kiugrik ide a Mátrába, egyet kirándulni. Mindeközben saját egészsége rosszabb, mint idős, s gondosan ápolt édesanyjáé. Képviselve van körünkben a szépség és elegancia is, mely barátnőnk helyettünk is hordozza az örök nőit, aki még szoknyában jár, s gondosan összeválogatott öltözékében és a hozzá tartozó assessoirokban egy jelenség, magunk is minden alkalommal csak legeltetjük szemünket rajta. Velük élem át napjaim legtöbb kulturális eseményét, de felbecsülhetetlen irodalmi inspirációkat harmadik állandó kapcsolatomtól, rengeteg tehetségű barátnőmtől kapok. Nekem az olvasás kiapadhatatlan gyönyör forrás, ahol mindig jó társaságban vagyok. Széles ecsetvonásokkal rajzolódnak ki így tájak, országok, népek. Megélem így a múltat és jelent, lesznek enyémek emberi sorsok és életek fent a hideg északon, vagy ázsiai őserdőkben. Mindez alapvetően élvezetes, jó esetben irodalmi stílusban, szép szavakkal, nem mindennapjaink nívótlan közbeszédén.

Óra IMG_20191229_164916- v

Kívánok minden kedves olvasómnak életszakaszuknak megfelelő vágyaik elérését, meghitt otthont, családi boldogságot, egzisztenciális biztonságot, hivatásukban sikereket, előrejutást – lélektelen munka és undok főnökök nélkül. Én fenti élvezeteket szeretném átvinni a jövő évre is, s ennek reményében osztom meg szilveszteri óra-salátámat a velem együtt ünneplőkkel.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Ünnepek
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.