Blogomról

Ez a blog barátaim rábeszéléséből született, eleinte a nekik írt úti beszámoló e-mailjeimből átszerkesztve. Ebből is ered a szubjektív megjelölés az alcímben, ami a felmentést hivatott számomra adni az alól, hogy útikönyv jelleggel egy mindenre kiterjedő, akadémikus pontossággal megfogalmazott összefoglalót adjak.

Ezeket a célokat nem is tölthetik be az esetenként fél napos, vagy jó esetben egy hetes ott tartózkodásaim a helyszínen. Így amit láttam vagy megéltem, nyilvánvalóan fragmentált, vagy éppen az akkor, és ott engem ért benyomás.  Ami akár keletkezhetett egy rossz élményből is és így igazságtalanul ítélek. De ezek is beletartoznak egy szubjektív úti beszámolóba, bár soha nem célom a negatív kritika. Ezek a hangulati részek sokkal inkább rólam szólnak.

Útjaimra ugyanis mindig nagy lelkesedéssel és “pozitív” előítéletekkel és lehetőleg alapos felkészüléssel indulok. Hazaérve aztán már lábamban és fejemben tudván a várost,              (-szívemben már indulás előtt benne van-)  mindig kiderül, hogy hatalmas a hiánylista, amit felállíthatnék, a meg nem látott, a város lényegét érintő elemekből. Ekkor kezdődik a második, jóval hosszabb utazásom, amikor sokszor hetekig görnyedek a számítógép előtt, és ragasztgatom a morzsákat a látottakhoz, míg kikerekedik egy sokkal teljesebb -és mindig még inkább szeretni való város-, nemzet,- vagy nép kép előttem.

S ha már blogírásra vetemedtem, gondoltam az olvasóimnak ezt a teljesebb képet adom tovább, s remélem akik utánam indulnak el ugyanabba az irányba, már kicsit általam is jobban élik meg világörökségünket. Mivel életünkben csak igen korlátozott az a hely és közeg, ahol otthon lehetünk, és mindennapjainkon átlüktet annak teljes szellemi öröksége, külföldre utazva ehhez bizony hozzá kell segíteni magunkat, hogy jól-rosszul összeszedett ismeretekkel, kicsit mélyebbre tudjunk merítkezni az adott kultúrában.

Én egy városra nem tudok úgy tekinteni, hogy építmények halmaza. Mert mindnek van egyéni története, s a várost ezek a dolgok adják, formálják tényezővé. A benne élt és élő emberek tevékenysége, egybefonódva a kor, a történelem szövetével. Erről próbálom meg faggatni az utcákat, tereket, házakat…

Amit én nyújtani tudok ehhez, az az általam felfedezett összefüggések, ismeretek tára – és így, a bennem kialakult kép egy, az adott hely számtalan lehetséges arcáról. Vagyis szubjektív.

A módszeremről szükségesnek tartom leírni, hogy utazás előtt az információkat halomba ollózva gyűjtöm – s ezek így természetesen ritkán tartalmaznak forrás megjelölést. De mivel ezeket is továbbadom ezen oldalak olvasóinak, itt kijelentem, hogy egyetlen tárgyi adat sem az én szellemi termékem, anyagi érdek nem vezérelt felhasználásukkal. Ha valamely műből hosszasan és tartósan idézek, akár csak tartalmilag is, arra azonban utalok.

A képek, amelyeknek itt a főszerepet szánom, szintén részben, de csak töredék részben, idegen forrásból származhatnak. Ezek mindig nyilvánosan hozzáférhető – Wikipédia, Fortepan, levéltári, különféle könyvtár – anyagok, amelyeken rajta is hagyom, ha van ilyen, a felírást.  Magam nem jelölöm meg ekképp a saját felvételeimet, mert úgy gondolom, hogy mindaz, amit a kamerám befogott, közös épített örökségünk része, mindenkinek joga van azt látni, ha másként nem jut hozzá, hát képeken keresztül. S ha jobbhoz nem jut hozzá, az én képeimen keresztül. Mert képeim sajnos hordozzák az összes amatőr, sőt – digitális kamerával készített – képek hibáit, de hozzásegítenek a vizualizáláshoz. Sokszor még azt is bátorkodom megtenni, hogy általam is rossznak, életlennek ítélt képet is befűzök soraim közé, mert megítélésem szerint az még így is több információt tartalmaz, mintha én megpróbálnám csupán szavakkal leírni.

Fenti okokból az általam közölt képek nem rendelkeznek művészi értékkel – fotópályázatokon nem indulok velük 🙂 – de mindenkor célom volt a minél teljesebb tájékoztatás. Ezért sokszor a válogatásnál fájdalommal hagytam ki a szebb, hangulatosabb képeket, ha volt az adott helyről eligazítóbb felvételem.

Ahogy fejlődik a blogom, úgy örömömre, az illusztrációkhoz felhasznált képek forrása is minőségi értékkel gyarapodott. Számomra megtisztelő módon, számos budapesti témánál szerzőtársat kaptam Kardos Róbert személyében, akinek képeit évek óta áhítattal nézegetem, s azokat ő szabad felhasználással rendelkezésemre bocsátotta. S én boldogan megosztom itteni olvasóimmal a RoVoX jelzéssel ellátott ihletett képeket szép fővárosunkról.

Idővel aztán el-elkalandoztam másik szenvedélyem, az olvasás adta élmények itteni megjelenítéséhez is. De ha kicsit merészebben szemléljük, ezen élmények feldolgozása is egyfajta utazás, csak saját belsőnkben, lelkünkben – vagy ahogy Kerouac mondja, az életben. ”Az út az élet”

Mindezek után kívánok mindenkinek csodás utazásokat és az irántam megnyilvánuló érdeklődést pedig köszönöm.

P.S: És ha netán valamelyik bejegyzésem különösen tetszett, örömmel venném a visszajelzést, a tetszik/like gomb megnyomásával ! 🙂

42 hozzászólás a(z) Blogomról bejegyzéshez

 1. Vámos Emi MC szerint:

  Gratulálok, megelőzted Petőfit 🙂 MC

 2. Péter szerint:

  Megértem ismereteid megosztásának vágyát, hiszen én is Ikrek jegyében születtem. (Gondolom Te is) Bevallom, még csak a Granadáról szóló részt olvastam, de megnyerte tetszésem. Tovább fogok kutakodni a blogodon, úgy érzem érdemes lesz.

  Üdvözlettel: Péter

  • elismondom szerint:

   Kedves Péter! Köszönöm érdeklődésed és írásra bátorító szavaid. Remélem továbbra sem okozok csalódást! Én egyébként halak vagyok 🙂

 3. Papp Éva szerint:

  Én ma találtam a blogodra, aztán alig tudtam lejönni róla, köszönöm az élményt. Gratulálok a tudásodhoz, stílusodhoz, fotóidhoz, nagyszerű! A Lánchíddal kezdtem, Széchenyi örök szerelmem! Nagyon sok szeretettel és tisztelettel köszöntelek.

 4. Orsi szerint:

  …Házit kell írnia a barokkról 10.-es lánykámnak.
  Tegnap éjjel jöttünk meg Nápolyból, és rákerestem Giuseppe Sanmartimora a Lefátyolozott Krisztus szobra miatt (hadd vágódjon be a csaj vmi “ismeretlen” barokk csodával…)
  Szörf jobbra, majd balra a neten, és a blogodon kötöttem ki!!!
  Csúcs, ahogy leírod helyettem, amit láttunk, és főleg, amit nem… Ennyi emóciót kevés város okoz, és vissza kell menni, az a 4 nap smafu volt, amit volt szerencsénk ott tölteni az őszi szünetben!
  A blogod szuper, már megy is a Kedvencekbe, hogy a nemlétező szabadidőmbe Veled utazhassak sokfelé…
  Mert hogy az Utazás ezerszer többet tanít bármilyen sulinál…
  Üdv, Orsi

 5. Klara Nagy szerint:

  Köszönöm ezt a sok információt amivel ismételten átélhettem tavalyi Cordobai élményeimet
  Üdv. Klára

 6. Vernes Jánosné szerint:

  Kedves Halak-társ!
  Pazar a blog! Véletlenül találtam rá, nem győzöm böngészni, remélem folyamatos lesz az utánpótlás. Jó egészséget kívánok a további munkához. Vernes Anikó

  • elismondom szerint:

   Kedves Anikó! Köszönöm az elismerő szavakat. Utánpótlás lesz- most is azon munkálkodom napok óta- csak az üteme lassabb egyéb elfoglaltságaim miatt. Remélem később sem okozok csalódást. Üdv.

 7. Sinkovicz Judit szerint:

  Nagyon érdekes információkat találtam blogján. Ezzel kapcsolatban szeretnék Önnek írni, a hírfalon kívül. Küldene nekem egy elérhetőséget?
  köszönöm

 8. zsotza szerint:

  Szívből gratulálok kiváló net-naplóhoz!
  Örömmel,és szívesen ajánlom a Facebook-on a postokat!

  • elismondom szerint:

   Kedves Zsotza! Köszönöm lelkesítő sorait, s a Facebook-os támogatást. Én magam egyéb okokból nem vagyok ott, csak a blogom által kapcsolódom ehhez a virtuális világhoz. De ha belemerülök így is bőséges -örömteli- elfoglaltságot ad, amit épp most ősztől kicsit megpróbálok lazítani, mert olasz tanfolyamom finisében arra akarok koncentrálni. Azért ne hagyjon el, nézzen fel időnként oldalamra, mert hallgatásom sem végleges! 🙂

 9. zsotza szerint:

  Nagyon mély gyökereim nekem sincsenek a Virtuális Világban,
  igyekszem figyelemmel kísérni az új postokat,
  adig is örülök a régieknek.
  Sok sikert kívánok az olasz nyelvtanfolyamhoz!

 10. bpedit szerint:

  Igazi gyöngyszem az oldal! A “Kedvencek” közé vettem fel. Kell ennél nagyobb elismerés egy szerzőnek??? 🙂 Gratula!

 11. Tisztelt Szerző!
  Kérem módosítsa a Postamúzeum elérhetőségét a cikkében, mivel már 2012 végén elköltöztünk az Andrássy útról a Bp, VI. Benczúr utca 27-be. Ott várjuk szeretettel kedves látogatóinkat.

 12. Kálmán szerint:

  Kedves Blogíró!

  Nagyon tetszenek az írásai. Örülök, hogy vannak ilyen lelkes emberek, mint Ön is, akik önzetlenül, kedvtelésből, megosztják a gondolataikat a világgal, és azok más emberek gyarapodását szolgálják.

  • elismondom szerint:

   🙂 igen, engem is ez hajt,- megosztani másokkal is, ami engem fellelkesített- jól látja, kedves Kálmán. Bár, van benne persze jókora önzés is. Észrevettem, bármibe belekezd az ember, és kicsit megvakarja a dolgokat, annyi újdonság és eddig nem is sejtett részlet kerül napvilágra még azoknál a dolgoknál is, ami mellett esetleg naponta elsétálunk…Ez persze az internet csodája- és miért ne gyarapítanám én is, s válhatok így részévé annak a láncnak, amiből én is annyit merítek. A városnéző -főleg Budapest- sétáknál meg alkalmanként vagyunk max. 20-30-an, aminél biztos többeket érdekelhet, csak nem jutnak hozzá… a nem budapestiekről nem is beszélve.
   Az is igaz, hogy ezeket írásba foglalni- megtűzdelve a saját inspirációimmal- nem kevés munka, s ha túl hosszúra nyúlik egy-egy téma, van úgy, hogy legszivesebben egy idő után abbahagynám, mert más már jobban érdekel- de ezt meg nem tehetem meg az olvasóimmal. Kedves hozzászólásával megerősít az ilyen helyzetek lelki leküzdésében is. Köszönöm

 13. Tamás szerint:

  Kedves Blogoló!

  Ma ugrott elém a reformátorok fala, Illyés írása. Különös, hogy eddig sosem hallottam róla. És rengeteget tanultam a versből is, a falról talált anyagokból is. Köszönet érte Önnek is!
  Néhány apró hibát találtam a Genf – Reformátorok Fala 1. című írásban. Nem részletezném itt, inkább egy emailben.

  Üdvözlettel:
  Kiss Tamás

 14. Bakos Alexandra szerint:

  Kedves Szerző,

  Csak ma találtam rá a Blogodra de biztos vagyok benne hogy még sok időt fogok itt tölteni! 🙂 Nagyon tetszenek az írásaid, informatívak, színesek és elgondolkodtatók.

  További jó munkát és szép hétvégét kívánok!

  Üdvözlettel:
  Alexandra

  • elismondom szerint:

   Köszönöm Alexandra, én is kívánok további kellemes kikapcsolódást, amihez örömmel járulok hozzá, ha írásaimmal sikerül ezt elérnem.
   Üdv

 15. Kisjuhász Imréné szerint:

  Kedves Blogíró!
  Először is, köszönöm az élményt,amit az írásaiból ujra éltem! A neten guberálva pár napja találtam az írásaira-nagy-nagy örömömre! Én már nyugdijas vagyok,de imádok látni,szeretem a képzőművészetet. Sikerült eljutnom Sziciliába, jártam Velencében..Az irásait olvasva valami izgalom vett a hatása alá-szinte éreztem a Canal grande illatát! Mindent elolvastam amit itt találtam.
  Jártam Párizsban, és ha isten segit-összel látni szeretném Provencet.Azért kutakodtam, hátha találok érdekes ,megszivlelendő irást,-eltérőt a szokványosnál.
  Hálásan köszönöm.Nagyon tetszett!Sok szép utat,és sok szép leirást kivánok.
  Üdvözlettel:Kisjuhászné 2016.április05.

  • elismondom szerint:

   Örömmel olvastam lelkes sorait és természetesen jóleső méltatását.
   Provance nálam is idénre volt betervezve, de kiütötte azt egy Balti országok izgalmakat igérő körútja. Én Probanceba mondjuk mindenképpen a nagy levendula virágzás idején tervezem menni, s az úgy cca. június második fele- július első hete táján van.De persze biztos, hogy Provance minden évszakban gyönyörű. Kívánok Önnek is szépségekben gazdag utakat és sok friss élményt!

 16. Rácz Tibor szerint:

  Tisztelt blogíró!
  Találtam az egyik oldalon egy ” vízrajzot ” az érdekelne, hogy mi a forrása, Ki alkotta és miről?
  amelyen a Tabán, Óbuda a jobb parton és a szigetekből álló a leendő ” Pest ” a bal parton.
  Ki alkotta és miről? https://elismondom.wordpress.com/2012/09/05/budapesti-mozaik-gellerthegy-es-az-eltunt-taban-3/

  • elismondom szerint:

   Ha jól értem kérdését, a legelső képre, azaz a térképszelvényre gondol. Forrása az 5 kötetes Akadémia Kiadó 1975. évi kiadása, Budapest története I. melléklete, melynek címe: Régészeti lelőhelyek Budapest területén.

 17. Rácz Tibor szerint:

  Tisztelt Blogos!
  Nagyon szuper minden ami itt olvasható, le a kalappal.

 18. Federi Zoé Réka szerint:

  Szia! 🙂 Nagyon szupper a Capri-s cikk, tök sokat segített, de még így is lenne pár kérdésem, mit gondolsz, feltehetném őket Neked? 🙂 Kösziii Zoé

  • elismondom szerint:

   Hát Zoé, tedd fel, bár az a helyzet hogy az már nagyon rég volt, amikor én Capriban (elméletben és gyakorlatban) elmerültem. Esetleg, ha gondolod, küldök egy e mail címet!

 19. Erika szerint:

  Kedves blogíró!
  A Reneszánsz lovasok című bejegyzésedben találtam egy fotót, amit szeretnénk felhasználni az idén megjelenő Nagyváradról szóló könyvünkben. A kérdésem az lenne, hogy ki a kép szerzője, illetve felhasználható-e a kép?
  Előre is köszönöm.

  Erika

 20. Sebők István szerint:

  Nagyon tisztelettek üdvözlöm és köszönöm a Sárospatakról készitett három részes anyagát!Pataki “öregdiák vagyok” l961-65-ig voltam a Kollégium növendéke. A fészbukon van egy zárt csoportja az öregdiákoknak és ha tagja lehetne láthatná azt az iskolájuk iránti szeretet, amit az itt végzett diákok fejeznek ki. Szerintem példátlan az országban. A a napokban én mint az oldal tevékeny szerkesztője készitettem az iskola alapitójáról /Perényi Péter/ és a még közkedveltebb Lorántffy Zsuzsannáról és a vár történetéről egy kis összeállitást, de az Ön közzétett anyaga párját ritkitja. Köszönöm Önnek. És engedelmével megosztom öregdiák társaimmal is ezt az élményt KIvánok további jó munkát és egészséget: Sebők István volt pataki diák

  • elismondom szerint:

   Kedves István!
   Nagyon meghatott az írása és a köszönet. Amikor én ezeket a bejegyzéseket írtam már régen volt, de arra még emlékszem, hogy bármit, amit akkor olvastam Sárospatakkal és a pataki diákokkal kapcsolatban, ez a hang és hangulat jött át, amit Önnél sem lehet nem kihallani. Meg kell mondjam irigykedtem is kicsikét. De így, hogy én is tudtam bármily apró hozzájárulással Önökhöz közelebb kerülni,”beférkőzni”, nagy boldogsággal tölt el. Minden jót kívánok Mindannyiuknak! Üdvözlettel

 21. Tóth Hajnalka szerint:

  Kedves Elismondom!
  Íróként mondom: nagyon színvonalasak és olvasmányosak a bejegyzések, az információs háttérért külön köszönet. Privát emailt szerettem volna írni (talán 1-2 éve már írtam is, de sajnos nem találom, vagy mégsem találtam elérhetőséget). Éppen Granada történetéről írok (már két éve) egy történelmi kalandregényt, és nagyon szeretném felhasználni az írásait. A szereplőm az Alhambra falai közt sétál, pont úgy nézelődik, mint Ön, vagy én egykor. De ebben a blogban olyan szépen van megfogalmazva az élmény, hogy szeretnék engedélyt kérni, hogy helyenként akár szó szerint felhasználhassam a könyvben. A forrást máris beletűztem a regény végébe. Nem tolvaj vagyok. Ha nem engedélyezi, megírom én. De sokat segítene! Hálás köszönet! T.H.

  • elismondom szerint:

   Kedves Hajnalka! Megtisztel megkeresésével, s részemről semmi akadálya, ha felhasználja soraimat. Ha kész lesz a regény szívesen hallanék róla!
   További jó munkát, ja és megküldöm privát az e mail címemet.
   Üdv

 22. Webarchívum szerint:

  Üdvözlöm!
  Szeretnénk archiválni a blogját, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot a megadott e-mail címen!
  Köszönettel:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.